Una vintena de veïns i veïnes assisteixen a la xerrada d’autodefensalaboral

Al llarg d’unes dues hores vam estar a la fresca xerrant de la reforma laboral i de què en podem fer. La propera reunió de la Comissió Laboral de Sants serà dimarts 3 de Juliol a les 19h.

El ponent va exposar que uns dels efectes de la reforma laboral és que permet als patrons acomiadar ja no lliurement (que ja ho era), sinó impunement i gairebé gratis. Davant d’aquesta situació, organitzar-se i actuar col·lectivament està empíricament demostrat que repercuteix en unes millors condicions laborals i a banda, tot i el que semblen dir “els bons costums”, dificulta l’acomiadament a la fresca, ja que el dret a l’acció col·lectiva, a la reivindicació sindical, continua sent un dret protegit. Tot i això cal actuar amb perspicàcia i assesorant-se, conèixer si hi ha representació sindical (i com és, …) i sobretot cercar companys i companyes per intentar lluitar col·lectivament.

Les principals eines amb què compten, segons es va exposar, és la de mirar de cercar complicitats entre els i les companyes de feina, per convocar una assemblea de treballadors/es al mateix centre de treball (es necessiten les signatures de 1/3 de la plantilla) i l’empresari té l’obligació de cedir el centre de treball per que es celebri sense que ell/ella pugui estar present. L’assemblea de treballadors pot plantejar queixes, pot convocar vaga, … (veure Estatut dels Treballadors). En segon lloc, constituir secció sindical (del sindicat que ens vingui de gust…) i en tercer lloc promoure eleccions sindicals si s’escau, ja que el comitè d’empresa ha de ser informat per l’empresa de la situació econòmica de l’empresa, del número de treballadors subcontractats, de quants treballadors són fixes i quan temporals, etc (això afavoreix la nostra capacitat de resposta i organització, defensiva u ofensiva).

Diverses preguntes i participacions de les persones assistents van fer èmfasi en què o com actuar davant d’abusos en el cas de contractes temporals d’aquests que es concatenen cada sis mesos i on la represàlia sol ser una “no renovació”. Davant la qüestió d’eleccions i representants sindicals, també es va plantejar què succeix si un comitè o un delegat és corrupte: hi ha mecanismes perquè l’assemblea de treballadors i treballadores pugui revocar delegats i comitès i es van explicar els detalls.

Les intervencions durant i al final de la xerrada fan fer palessa una situació d’abús estructural (impagament d’hores extres, hores treballades en negre sistemàticament, dobles i triples escales salarials arbitràries, …) a banda del desconeixement de les possibilitats de resposta que, amb o sense el suport de la cada vegada més minsa legislació laboral, tenim a l’abast.

Quan es vol lluitar i defensar allò que és just, no cal demanar “permís” a la llei, s’ha de lluitar: amb intel·ligència, col·lectivament i amb creativitat i imaginació i tenint molt present que per molt que ens assesorin la sobirania la tenim nosaltres, no podem delegar la nostra vida i l’exercici dels drets segons les pautes del “sindicalisme de serveis” tant conegut. El ponent va fer èmfasi en què les lluites a les empreses s’havien de socialitzar i treure al carrer, implicant als veïns, als amics, a la família, …que en un conflicte aïllat el temps còrre de part de l’empresa; o què de vegades el punt feble del patró no és el directament econòmic, sinó potser la imatge, l’scracht …

La Comissió Laboral de l’assemblea indignada de Sants va explicar que precisament, la seva funció és la d’abordar aquesta vessant social, d’estendre i practicar el suport mutu de i entre les lluites laborals. Nosaltres fem un cop de mà i assesorem  -en la mesura de les nostres experiències i lligams -en eines d’agitació, organització dins les empreses. Per a assesoraments legals específics, al barri comptem amb el Punt d’Informació Laboral (que també és al Centre Social de Sants):

PIL – Punt d’Informació Laboral de Sants.
Cada dilluns de 19h a 20h al Centre social de Sants, c) Olzinelles, 30 – baixos.
Telèfon: 93 331 10 07. Correu electrònic: puntassessoramentlaboral(posar_arroba)gmail.com.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s